Wykonanie
![](/Data/Images/delicioustitbits.blogspot.com\2014_slash_04_slash_saatka-z-roszponki-i-kurczaka-gorace/l/-1238046487.JPG)
Przepis na kolejną
sałatkę był inspirowany czerwonymi
papryczkami chili w zalewie z
oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być
kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego
męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych kubków
smakowych, że o dzieciach nie wspomnę :) Na całe szczęście zawsze myśli on dwutorowo i na bazie tego samego produktu i tym razem przygotowaliśmy coś jeszcze, zatem honor został ocalony :) i nie musiał oddać fartucha :)Składniki:Filety z 4
udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent),3-4 łyżeczki czerwonej
papryczki chili w zalewie z
oliwy z oliwek,1 opakowanie
roszponki (100 g),15-20
pomidorków koktajlowych,
Ogórek świeży (zostanie użyty kawałek).Dressing:3 łyżki
jogurtu naturalnego,1 łyżka
majonezu,1 ząbek
czosnku,szczypta
soli,Wszystkie składniki wymieszać.Filety z
udek kurczaka solimy i marynujemy w
papryczce chili, po czym smażymy na złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu
mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz
roszponce, układamy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe i plasterki
ogórka. Polewamy dresingiem i niezwłocznie spożywamy pomrukując z rozkoszy :)
![](/Data/Images/delicioustitbits.blogspot.com\2014_slash_04_slash_saatka-z-roszponki-i-kurczaka-gorace/l/-340327902.JPG)
Ingredients:4 Deboned Chicken Thighs without skin (chicken breast can be also used as equivalent),3-4 tablespoons of minced red chilies in oil
olive (Peperoncini macinati),100 g of (lamb's lettuce),15-20 of cocktail tomatoes,about half of cucumber.Dressing:3 tablespoons of
yogurt,1 tablespoon of mayonase,1 clove of garlic,pinch of salt,Put the salted chicken thighs into marinate of minced red chillies in oil
olive for about an hour and then fry it. Slice the meat and when it’s cooled. Place the Corn Salad in a large salad bowl. Top with sliced chicken hot thighs, halves of cocktail tomatoes and slices of cucumber. Drizzle the dressing over the salad.